L'Institut de Bioenginyeria (IB) inicia el procés de constitució amb la creació de la Universitat Miguel Hernández en 1996, per a ser un institut d'investigació universitari que es nodreix de personal investigador de la plantilla de professorat de la Universitat. Té com a objectiu potenciar la investigació de qualitat i multidisciplinària, concentrant esforços en les parcel·les següents: teràpia cel·lular regenerativa, genètica del desenvolupament vegetal, enginyeria i fisiologia cel·lular, biomaterials, instrumentació biomèdica, telemedicina, genòmica estructural i funcional, toxicologia i seguretat química, neurotoxicitat i embriotoxicitat, síntesi i disseny de molècules orgàniques i polímers d'aplicació biològica i optoelectrònica, bancs de cèl·lules, assajos clínics i monitorització de fàrmacs.
La plantilla de l'IB està formada per 39 membres de professorat investigador, 52 membres de professorat investigador contractat i compta amb 17 persones qualificades per a suport tècnic i administratiu. Quant a indicadors d'activitat científica, convé destacar que l'IB va obtindre un finançament per a activitats i infraestructures d'I+D durant el quinquenni 2005-2009 de 12.121.921 euros, dels quals 1.424.681 euros provingueren de contractes d'I+D. Quant a publicacions científiques, l'IB ha publicat 493 articles des de la seua creació amb un factor d'impacte mitjà de 3.890.
Els grups d'investigació de l'IB tenen una alta projecció internacional participant en projectes europeus de genètica de desenvolupament de plantes, en projectes d'aplicacions electròniques en biomedicina aplicacions informàtiques en indústria del calcer, col·labora amb la Comissió Europea i l'Agència Química Europea en programes d'avaluació de seguretat de substàncies químiques en normatives europees, participa en projectes i activitats de promoció i desenvolupament de mètodes d'assaig alternatius a l'ús d'animals, aplicacions en dispositius fotovoltaics i díodes emissors de llum de molècules orgàniques i altres projectes. Amb una infraestructura per a recolzar i facilitar l'activitat investigadora del professorat universitari.