ANÀLISI QUÍMICA D'ALIMENTS AssignaturaCodi: 1550Titulació: Grau en Ciència i Tecnologia dels AlimentsEscola Politècnica Superior d'OriolaCurs: Curs 4 de Grau en Ciència i Tecnologia dels AlimentsSemestre: 1Tipus: ObligatòriaIdioma: CastellàECTS: 6Teoria: 3Pràctica: 3Hores: 150Adreçades: 60Compartides: 30Autònomes: 60Matèria: ANÀLISI D'ALIMENTSMòdul: CIÈNCIES ALIMENTSDepartament: Agroquímica i Medi AmbientÀrea: EDAFOLOGIA I QUÍMICA AGRÍCOLA Contingut relacionat Carregant... DescripcióEsta assignatura abordarà la presa de mostra, anàlisi qualitativa instrumental, mètodes qualitatius clàssics i les tècniques instrumentals per a l'anàlisi d'alimentsProfessoratNomResponsableTeoriaPràcticaLOPEZ GOMEZ, ELVIRA■■■GARCIA-LEGAZ VERA, MANUEL FRANCISCO■■■MARTINEZ MADRID, MARIA CONCEPCION■■■Interés professionalEsta assignatura s'impartix en el primer semestre de quart curs del Grau de Ciència i Tecnologia dels AlimentsCompetències i resultats d'aprenentatgeCompetències GeneralsConeixement de matèries tècniques, científiques i tecnològiques que capacite per a l'aprenentatge de nous mètodes i tecnologies, així com que dote d'una gran versatilitat per a adaptar-se a noves situacionsCapacitat de dissenyar, planificar, organitzar i controlar sistemes, processos o components que satisfacen les necessitats demandades per la societat dins de les condicions reals de l'entorn.Capacitat per a la millora contínua, l'experimentació i la innovació.Capacitat per a l'ús d'eines per a la solució de problemes en el seu camp.Capacitat crítica i analítica en l'àrea d'especialitat corresponent.Capacitat per a l'avaluació, optimització i confrontació de criteris per a la presa de decisionsCapacitat per a la redacció, representació, anàlisi i interpretació de documentació tècnica i de dades rellevants en l'àmbit de la branca de coneixement.Capacitat per a l'elaboració d'informes i peritatges basats en l'anàlisi crítica de la realitat en el camp de la branca.Capacitat de comunicació i la transició de coneixements en ambients d'experts i no experts.Capacitat d'actualització dels coneixements autònomament i disposició permanent per a fer-ho.Competències EspecífiquesSaber aplicar les tècniques específiques per a l'anàlisi fisicoquímica, bioquímica, microbiològica i sensorial tant de matèries primeres com de productes elaborats.Capacitat per a planificar, desenvolupar i innovar en l'elaboració de productes alimentarisConéixer les matèries primeres necessàries i les seues característiques en la fabricació d'aliments.Objectius (resultats d'aprenentatge)01Conéixer els passos que s'ha de seguir per a resoldre un problema analític02Conéixer la importància d'un adequat pla de mostratge i preparació de mostres per a la seua anàlisi químic03Saber el fonament dels mètodes d'anàlisi químic dels principals components dels aliments: aigua, hidrats de carboni, lípids, proteïnes, minerals, vitamines, additius i altres componentsContingutsTemes de teoriaUnitats didàctiquesU1Anàlisi químic d'alimentsAssociació objectius i unitatsObjectiu/UnitatU1010203CronogramaSetmanaUnitats didàctiquesHores dirigidesHores compartidesHores autònomesHores totals1304723047331484524115514106324975241185241195241110534121153412122349135341214334101533410Pràctiques de l'assignaturaBibliografia BàsicaMatissek, Reinhard. Schnepel, F.-M. (Frank-Michael), 1952- / Steiner, Gabriele. "Análisis de los alimentos fundamentos, métodos, aplicaciones". Zaragoza Acribia D.L. 1998. Nielsen, S. Suzanne ed. / Usón, M. A. trad. "Análisis de los alimentos". Zaragoza Acribia D.L. 2008. Osborne, D. R. Voogt, P. "Análisis de los nutrientes de los alimentos". Zaragoza Acribia 1986. Bibliografia ComplementàriaLatimer, George W. "Official methods of analysis of AOAC International". Gaithersburg (Md.) AOAC International 2012. Lees, R. Fernández Salguero, José trad. "Análisis de los alimentos Métodos análiticos y de control de calidad". Zaragoza Acribia D. L. 1982. Martin Vertedor, D., Lopez Caballero, J.M. y otros. "Aceite de oliva virgen, saber y sabor de Extremadura". Publicaciones de la Secretaría General de la Consejería de Medio Ambiente y Rural, Políticas Agrarias y Territorio, de la Junta de Extremadura."Métodos oficiales de análisis". Madrid Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación 1993-1994. "Métodos oficiales de análisis de la Unión Europea (actualizado a 31.12.98)". Madrid Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación 1998. "Métodos oficiales de análisis de los alimentos". Madrid Mundi-Prensa A. Madrid Vicente 1994. EnllaçosProgramariMetodologia i avaluacióMetodologiaAprenentatge cooperatiu: Desenvolupar aprenentatges actius mitjançant estratègies de treball cooperatiu entre estudiants i fomentant la responsabilidad compartida per assolir metes grupals.Expositiu/Lliçó magistral: Transmetre coneixements i activar processos cognitius en l'estudiant, implicant la seua participació.Resolució d'exercicis i problemes: Exercir, assajar i posar en pràctica els coneixements previs mitjançant la repetició de rutines.AvaluacióL'examen final suposarà un 70% de la nota, l'assistència a pràctiques, junt amb l'interés de l'alumne i la presentació del quadern final de pràctiques suposarà un 20% , que junt amb el 10% de valoració de la participació activa en altres actividdes com a seminaris, etc, sumaran el 100% de la nota final. Per a poder sumar tots els percentatges és imprescindible que la nota de l'examen final siga almenys d'un 40% del dit examen i tindre més del 50% de la nota en les pràctiques de laboratori. Es realitzarà un examen parcial que serà eliminatori si s'obté una nota de cinc