Descripció
Coneixements avançats en tributació internacional. Especialització en la imposició dels no residents sense Conveni de Doble Imposició. Anàlisi individualitzada de les diverses rendes transnacionals. Examen detallat del règim de tributació amb Conveni de Doble Imposició: convenis subscrits per Espanya (Renda, Patrimoni, Successions extraterritorials). Incidència del Dret Tributari Comunitari. Estudi detallat de les operacions entre entitats vinculades i preus de transferència. Comerç exterior i intracomunitari en l'IVA. Anàlisi integrada, cas per cas: especialment, doctrina administrativa i jurisprudència nacional i comunitària.
Aquesta assignatura permetrà a l'alumne adquirir els coneixements i habilitats necessaris per a l'aplicació pràctica dels diferents àmbits en què es desembolica la tributació internacional, aconseguint la necessària especialització en matèria tributària per a poder exercir adequadament l'exercici de l'assessoria fiscal.
Competències Generals
- Capacitat per a analitzar, seleccionar i sintetitzar la informació i les fonts juridicotributàries rellevants per a la resolución de problemes, l'elaboració d'estratègies d'actuació i l'assessorament a clients.
- Capacitat per a manejar amb ple domini totes les parcel·les pertanyents a l'àmbit juridicotributari, nacional e internacional.
- Capacitat per a gestionar conjunts complexos i variats de dades i la resta d'informació de caràcter tributari.
- Capacitat per a identificar, interpretar i resoldre problemes amb elevada complexitat en l'àmbit fiscal.
- Capacitat per a saber actuar abans les situacions que, en cada moment, puguen anar sorgint en els distints escenaris tributaris de caràcter complex.
- Capacitat d'argumentar, amb criteris fundats i raonats, a l'hora de resoldre problemes fiscals de caràcter avançat.
- Capacitat per a desenrotllar un sentit crític raonable sobre la normativa i pràctica tributària.
- Capacitat per a integrar en la seua activitat professional un comportament ètic i socialment responsable.
- Capacitat per a treballar en equips professionals i multiprofessionals amb eficàcia i eficiència, reproduint contextos reals i aportant i coordinant els propis coneixements amb els d'altres branques del saber.
- Capacitat per a prendre decisions individuals i participar activament en la presa de decisions col·lectives.
- Capacitat per a aplicar les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) a l'exercici professional.
- Capacitat per a aplicar els coneixements tributaris i metodologies adquirits per a resoldre situacions de la pràctica professional imprevistes, preveure i minimitzar els eventuals problemes i anticipar solucions en l'àmbit de l'assessorament fiscal.
- Capacitat d'integrar i interrelacionar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular juís a partir d'una informació incompleta o limitada en l'àmbit tributari.
- Capacitat de comunicar les conclusions de la seua activitat d'assessorament professional, així com els raonaments i raons últimes que les sustenten, a públics especialitzats i no especialitzats, d'una manera clar i sense ambigüitats.
- Capacitat per a dirigir, seguir i resoldre qualsevol assumpte tributari, aconseguint l'excel·lència professional en les seues actuacions.
- Capacitat d'aprenentatge continu que li permeta continuar estudiant d'una manera autònom o autodirigit.
Competències Específiques
- Demostrar un coneixement teoricopràctic avançat del sistema tributari espanyol i de les relacions existents entre els impostos que ho conformen.
- Capacitat per a resoldre, amb excel·lència professional, situacions conflictives originades per la pluralitat de fonts del sistema tributari (comunitàries, estatals, autonòmiques i locals).
- Capacitat per a assessorar de manera especialitzada als obligats tributaris sobre el compliment dels seus distints deures formals derivats de l'aplicació dels tributs.
- Capacitat per a aforntar i resoldre situacions complexes en les distintes actuacions, tràmits i fases dels procedimeintos de gestió, inspecció i recaptació tributària.
- Capacitat per a identificar i resoldre problemes i qüestions tributaris de major complexitat que poden originar-se en una empresa com a conseqüència de la realització d'operacions econòmiques d'àmbit comunitari o internacional.
- Capacitat per a assessorar de manera qualificada al contribuent sobre la localització territorial més avantatjosa del seu patrimoni personal i empresarial des del punt de vista tributari.
- Capacitat per a proporcionar un assessorament especialitzat a les persones físiques no residents en territori espanyol sobre el compliment de les seues obligacions i deures tributaris.
- Capacitat per a aprofundir en els aspectes pràctics avançats de la tributació de les entitats i persones jurídiques no residents que exerciten activitats econòmiques o realitzen un altre tipus d'inversions en territori espanyol.
- Capacitat per a dur a terme un assessorament qualificat sobre el tractament fiscal específic aplicable a les inversions espanyoles de caràcter no empresarial que es realitzen en l'estranger.
- Capacitat per a comprendre i integrar en la seua activitat professional les canviants tendències aplicables en l'àmbit de la fiscalitat comunitària i internacional.
- Capacitat per a adequar les seues decisions d'assessorament fiscal als plans d'acció específics de lluita contra el frau i l'evasió fiscal comunitària i internacional.
- Capacitat per a assessorar en profunditat al contriubyente sobre les conseqüències tributàries derivades del fenomen de la globalització econòmica i la nostra integració en el mercat únic europeu.
Objectius (resultats d'aprenentatge)
- L'alumne serà capaç d'aplicar i interpretar, amb rigor professional, la normativa tributària domèstica aplicable a les persones físiques i entitats no residents.
- L'estudiant serà capaç de qualificar una renda, determinar la potestat d'imposició i les mesures tendents a corregir situacions de doble imposició internacional establides en la xarxa de Convenis Internacionals firmats per Espanya, amb plena solvència professional.
- L'alumne serà capaç de dominar plenament les fonts del Dret Comunitari Tributari (originari i derivat).
- L'estudiant serà capaç d'interpretar, amb excel¿lència professional, la doctrina del Tribunal de Justícia de la Unió Europea i del Tribunal Europeu de Drets Humans en l'àmbit tributari.
- L'alumne serà capaç d'interrelacionar amb plena solvència la normativa domèstica i internacional i la seua interpretació doctrinal i jurisprudencial en l'àmbit de la tributació dels no residents i residents, amb inversions o negocis en l'estranger.
- L'estudiant serà capaç de resoldre qüestions tributàries complexes derivades de la realització d'operacions econòmiques d'àmbit comunitari i internacional realitzades per persones o entitats residents i no residents a Espanya.
- L'alumne serà capaç d'aplicar, amb plena competència professional, les estratègies d'optimització fiscal de la inversió espanyola en l'estranger.
- L'estudiant serà capaç de dominar els aspectes més complexos de la planificació fiscal internacional de la inversió estrangera a Espanya.
Continguts
Unitats didàctiques
Pràctiques de l'assignatura
Bibliografia Complementària
- Serrano Antón, Fernando 1967-. "Fiscalidad internacional". Madrid Centro de Estudios Financieros 2015.
- Almudí Cid, José Manuel/ Ferreras Gutiérrez, Jorge Alberto/ Hernández González-Barreda, Pablo Andrés. "El plan de acción sobre erosión de bases imponibles y traslado de beneficios (BEPS) G-20, OCDE y Unión Europea". Cizur Menor (Navarra) Aranzadi-Thomson Reuters 2017.
- Baena, José F./Chico de la Cámara, Pablo/Serrano Acitores, Antonio. "Temas de actualidad en materia de Tributación Internacional = topical issues relating to international taxation". Madrid Ministerio de Hacienda y Función pública : Instituto de Estudios Fiscales 2017.
- Carmona Fernández, Néstor 1954-/Calderón Carrero, José Manuel, coaut. "Convenios fiscales internacionales y fiscalidad de la Unión Europea. 2016". Valencia CISS 2016.
- Hucha Celador, Fernando de la/ López López, Hugo/ Martinez Caballero, Ramon/ Escribano López, Eva/ Ollo López, Iris Meritxell/ Otalora Anaut, Andrea C. "Practicum Fiscal 2018". Pamplona Lex Nova-Thomson Reuters 2018.
- Luchena Mozo, Gracia María. "Procedimientos de resolución de controversias tributarias internacionales entre BEPS y la UE". Cizur Menor, Navarra Thomson Reuters Aranzadi 2017.
- Moreno González, Saturnina. Soler Roch, María Teresa. "Tax rulings intercambio de información y ayudas de Estado en el contexto post-BEPS". Valencia Tirant lo Blanch 2017.
- Vaquer Ferrer, Francisco Antonio. "Las sociedades de personas en el ámbito de los convenios para evitar la doble imposición". Cizur Menor, Navarra Aranzadi 2016.
- Vázquez Taín, Miguel A. "Fiscalidad de no residentes Impuesto sobre la renta de no residentes Estatutos sigulares de tributacion y convenios fiscales internacionales Miguel A. Vázquez Taín.". Valencia Tirant lo Blanch, 2017.
- "Plan de acción BEPS una reflexión obligada.". Madrid Fundación Impuestos y Competitividad 2017.
Metodologia i avaluació
Metodologia
- Expositiu/Lliçó magistral: Transmetre coneixements i activar processos cognitius en l'estudiant, implicant la seua participació.
- Resolució d'exercicis i problemes: Exercir, assajar i posar en pràctica els coneixements previs mitjançant la repetició de rutines.
Avaluació
- El sistema d'avaluació de l'assignatura parteix d'un doble ordre de consideracions: avaluació contínua i examen presencial de l'estudiant, ponderant-se ambdós aspectes al 50 %:
A. El 50 % corresponent a l'avaluació contínua de l'estudiant s'obtindrà tenint en compte els següents criteris d'avaluació i corresponents percentatges de ponderació, podent valorar amb això el grau i procés d'adquisició de l'alumnat dels coneixements necessaris i de les diferents habilitats i competències requerides:
a) Un 30 % de la qualificació provindrà de la realització de qüestionaris i casos pràctics (dictàmens, activitats de simulació, etc.) realitzats en l'aula docent, així com del seu grau de participació i interès mostrat en les classes presencials impartides.
b) El grau de participació de cada alumne en els seminaris, tallers, exposicions públiques i ponències desenrotllats al llarg del semestre es quantificarà, com a màxim en un 20 % de la qualificació d'avaluació contínua.
B. L'examen presencial consistirà en una prova en la qual l'estudiant, utilitzant els textos legals vigents en aqueix moment, aplicarà els coneixements adquirits en cursar l'assignatura, responent a les qüestions teòriques i casos pràctics que se li plantegen pertanyents al programa de la respectiva assignatura.