Descripció
Nocions bàsiques relatives al conjunt d'objectius, continguts curriculars i criteris d'avaluació de l'especialitat docent de Geografia i Història, Música i Filosofia en l'ensenyament secundari.
Los docentes de Ciencias Sociales deben contar con una formación didáctica específica que les capacite para enfrentarse a las diferentes situaciones educativas en el aula. La presente asignatura tiene como objetivo dotar al docente de una metodología caracterizada por el uso de las nuevas tecnologías, por el conocimiento de diferentes propuestas metodológicas y por la capacidad de adaptación a las diversas necesidades especiales que puedan hallarse en el aula.
Competències Generals
- Conèixer els continguts curriculars de les matèries relatives a l'especialització docent corresponent, així com el cos de coneixements didàctics al voltant dels processos d'ensenyament i aprenentatge respectius. Per a la formació professional s'inclourà el coneixement de les respectives professions.
- Planificar, desenvolupar i avaluar el procés d'ensenyament i aprenentatge potenciant processos educatius que faciliten l'adquisició de les competències pròpies dels respectius ensenyaments, atenent al nivell i formació prèvia dels estudiants així com orientar-los, tant individualment com en col·laboració amb els altres docents i professionals del centre.
- Concretar el currículum que s'implantarà en un centre docent participant-ne en la planificació col·lectiva; desenvolupar i aplicar metodologies didàctiques tant de grup com personalitzades, adaptades a la diversitat dels estudiants.
- Dissenyar i desenvolupar espais d'aprenentatge amb especial atenció a l'equitat, l'educació emocional i en valors, la igualtat de drets i oportunitats entre homes i dones, la formació ciutadana i el respecte dels drets humans que faciliten la vida en societat, la presa de decisions i la construcció d'un futur sostenible.
- Adquirir estratègies per a estimular l'esforç de l'estudiant i promoure la seua capacitat per a aprendre per si mateix i amb uns altres, i desenvolupar habilitats de pensament i de decisió que faciliten l'autonomia, la confiança i la iniciativa personals.
- Conéixer els processos d'interacció i comunicació a l'aula, dominar destreses i habilitats socials necessàries per a fomentar l'aprenentatge i la convivència a l'aula, i abordar problemes de disciplina i resolució de conflictes.
- Dissenyar i realitzar activitats formals i no formals que contribuïsquen a fer del centre un lloc de participació i cultura en l'entorn on estiga situat; desenvolupar les funcions de tutoria i d'orientació dels estudiants de manera col·laborativa i coordinada; participar en l'avaluació, recerca i la innovació dels processos d'ensenyament i aprenentatge.
- Informar i assessorar les famílies sobre el procés d'ensenyament i aprenentatge i sobre l'orientació personal, acadèmica i professional dels seus fills.
Competències Específiques
- Conéixer el valor formatiu i cultural de les matèries corresponents a l'especialització i els continguts que es cursen en els respectius ensenyaments.
- Conéixer la història i els desenvolupaments recents de les matèries i les seues perspectives per a poder transmetre'n una visió dinàmica.
- Conéixer contextos i situacions en què s'usen o apliquen els diversos continguts curriculars.
- Conéixer els processos i recursos per a la prevenció de problemes d'aprenentatge i convivència, els processos d'avaluació i d'orientació acadèmica i professional.
- Conéixer els desenvolupaments teoricopràctics de l'ensenyament i l'aprenentatge de les matèries corresponents.
- Transformar els currículums en programes d'activitats i de treball.
- Adquirir criteris de selecció i elaboració de materials educatius.
- Fomentar un clima que facilite l'aprenentatge i pose en valor les aportacions dels estudiants.
- Integrar la formació en comunicació audiovisual i multimèdia en el procés d'ensenyament aprenentatge.
- Conéixer i aplicar propostes docents innovadores en l'àmbit de l'especialització cursada.
- Conéixer estratègies i tècniques d'avaluació i entendre l'avaluació com un instrument de regulació i estímul a l'esforç.
Objectius (resultats d'aprenentatge)
- Diseñar unidades didácticas con recursos adecuados a los nuevos tiempos sociales y tecnológicos.
- Adquirir los conocimientos necesarios para realizar adaptaciones curriculares en las diferentes unidades didácticas elaboradas.
- Planificar el desarrollo de las sesiones docentes.
- Aprender diversos mecanismos de evaluación.
- Conocer estrategias y técnicas de expresión y síntesis de ideas que ayuden al alumno a mejorar su capacidad de expresión oral y escrita.
Continguts
Unitats didàctiques
Pràctiques de l'assignatura
Bibliografia Bàsica
- Joaquim Prats. Enrique Moradiellos, Rafael Prieto-Puga, Rafael Valls, Francisco García, Isidoro González, Ramón López Facal. "Geografía e Historia. Complementos de formación disciplinar".
- Luis María Cifuentes. Jose Maria Gutiérrez, Julián Arroyo, Luís Roca. "Filosofía. Complementos de formación disciplinar".
- Andrea Giráldez. Susana Flores, Gotzon Ibarretxe, María Loizaga, Cristina Arriaga, Auro Ramírez de Loaysa, Ana María Alberdi, Pep Alsina, Miquel Alsina. "Música. Complementos de formación disciplinar".
Bibliografia Complementària
- John I. Goodlad. "Un lugar llamado escuela". McGraw-Hill Education.
Programari
Metodologia i avaluació
Metodologia
- Aprenentatge basat en problemes: Desenvolupar aprenentatges actius a través de la resolució de problemes que fomentin en l'estudiant el pensament i/o experimentació, així com la presa de decisions.
- Aprenentatge cooperatiu: Desenvolupar aprenentatges actius mitjançant estratègies de treball cooperatiu entre estudiants i fomentant la responsabilidad compartida per assolir metes grupals.
- Aprenentatge orientat a projectes: Realització d'un projecte per a la resolució d'un problema, aplicant aprenentatges adquirits i fomentant habilitats relacionades amb la planificació, disseny, realització d'activitats i obtenció de conclusions.
- Estudis de casos: Adquisició d'aprenentatge mitjançant l'anàlisi de casos reals o simulats, per tal d'interpretar-los i resoldre'ls, entrenant diversos procediments alternatius de solució.
- Expositiu/Lliçó magistral: Transmetre coneixements i activar processos cognitius en l'estudiant, implicant la seua participació.
Avaluació
- Els sistemes d'avaluació associats a les metodologies docents seguides en este Màster per a l'assignatura són els següents:
Avaluació contínua per mitjà de la realització de treballs o exàmens tipus test. La nota final de les tasques realitzades (nT) vindrà expressada en l'escala de 0 a 10 amb un decimal. El pes final d'esta part (wT=0.4) serà del 40%. Assistència a seminaris transversals. La nota final de l'assistència a seminaris (nS) vindrà expressada en l'escala de 0 a 10 amb un decimal i es calcularà proporcionalment a les hores assistides. Cada especialitat, en funció de les seues necessitats, establirà el nombre mínim d'hores amb què s'obtindrà la màxima nota. El pes final d'esta part (wS=0.1) serà del 10% i serà el mateix per a totes les assignatures.
Examen final tipus test amb 30 preguntes i 4 possibles respostes de què només una pot ser verdadera. La nota final de l'examen (nE) vindrà expressada en l'escala de 0 a 10 amb un decimal. S'establix una penalització de 0.3 punts per cada resposta errònia. Per tant la qualificació de l'examen vindrà donada per: qualificació examen= (número encerts- 0.3*número de fallades) /3. El pes final d'esta part (wE=0.5) serà del 50%, sent necessari obtindre un punt sobre deu per a procedir al càlcul de la nota final de l'assignatura.
La nota final de l'assignatura s'obtindrà per mitjà de l'expressió següent: qualificació asignatura=nT*wT+nS*wS+nE*wE
En les convocatòries extraordinàries la nota final de l'assignatura s'obtindrà per mitjà de l'expressió següent: qualificació asignatura=nE
El sistema de qualificació establit a partir de la nota final obtinguda és:
De 0.0 a 4.9: Suspens
De 5.0 a 6.9: Aprovat
De 7.0 a 8.9: Notable
De 9.0 a 10.0 Excel·lent
Per a més informació consultar la web específica del Màster (http://masterprofumh.es)