L'objectiu fonamental del títol de grau en Enginyeria Electrònica i Automàtica Industrial és preparar professionals capacitats per a exercir múltiples activitats en l'àmbit laboral i industrial, vàlids per a projectar, dirigir i coordinar totes les activitats relacionades amb l'Enginyeria Electrònica i Automàtica Industrial. Aquest Grau proporciona a l'estudiant una magnífica formació tant específica com multidisciplinar i transversal, que li permet integrar-se fàcilment en el mercat laboral i adaptar-se amb versatilitat als canvis que es produiran al llarg de la seua carrera professional.
Professió regulada: SI
La legislació vigent conforma la professió d'Enginyer Tècnic Industrial com a professió regulada l'exercici de la qual requereix estar en possessió del corresponent títol oficial: Llei 12/1986, d'1 d'abril, sobre regulació de les atribucions professionals dels Arquitectes i Enginyers Tècnics. Aquest grau recull les atribucions de l'Enginyer Tècnic Industrial, especialitat en electrònica i automàtica industrial, segons el que s'estableix en l'Ordre *CIN/351/2009, de 9 de febrer, per la qual s'estableixen els requisits per a la verificació dels títols universitaris oficials que habiliten per a l'exercici de la professió d'Enginyer Tècnic Industrial. Així mateix, el Grau en Grau en Enginyeria Electrònica i Automàtica Industrial proporciona accés al Màster Universitari en Enginyeria Industrial, segons es recull en l'Ordre Ministerial *CIN/311/2009 (BOE de 18 de febrer de 2009), ordre que atorga a aquest màster l'habilitació per a l'exercici de la professió d'Enginyer Industrial. Com a principals eixides professionals es poden enumerar les següents: -Empreses: control de qualitat, producció, manteniment, tècnic en sectors industrials, oficina de projectes, gestió energètica, instal·lacions d'energies renovables i cogeneració, disseny, planificació i manteniment de xarxes industrials, robots i sistemes automàtics de producció, I+D, organització i planificació. -Exercici lliure de la professió: estudis d'enginyeria, desenvolupament i execució de projectes, direccions d'obres, disseny i construcció de maquinària, peritatges i taxacions judicials, instal·lacions industrials, construcció industrials: naus, disseny assistit per ordinador, seguretat laboral. -Administració: tècnics d'administració local, autonòmica i central. -Docència: professor d'universitat, professor d'ensenyament secundari i formació professional.
Crèdits ECTS: 240
Bàsiques | Obligatòries | Optatives | Pràctiques Externes | Treball Fi Grau |
---|
60 | 150 | 18 | 0 | 12 |
Planificació
El Grau en Enginyeria Electrònica i Automàtica Industrial està plantejat en mòduls i matèries seguint el que establix l'ORDE COET/351/2009, de 9 de febrer, per la qual s'estableixen els requisits per a la verificació dels títols universitaris oficials que habiliten per a l'exercici de la professió d'Enginyer Tècnic Industrial. D'aquesta manera, el títol queda definit pels següents mòduls, cada un dels quals alberga les matèries que desenvolupen les competències que l'esmentada ordre marcada:
- Formació Bàsica
- Comú a la branca industrial
- Tecnologia específica electrònica i automàtica industrial
- Treball Fi de Grau
Juntament amb aquests s'ha inclòs un mòdul addicional, Competències Transversals i Professionals, que arreplega les matèries optatives i permet a l'estudiant dissenyar la part final del seu currículum i intensificar competències adquirides.
El grau es compon d'un total de 240 crèdits ECTS distribuïts en 4 cursos. El primer curs proporciona a l'estudiant tota la base de coneixement general necessari per a desenvolupar una enginyeria. Es tracta, per tant, d'un curs en què l'alumne consolidarà les bases matemàtiques, físiques i químiques necessàries i comunes a quasi tots els títols de grau en Enginyeria. En el segon curs es desenvolupen els conceptes i tecnologies específiques base de l'Enginyeria Industrial, la qual cosa permet establir les bases de la mecànica, electrònica, automàtica, ciència de materials i organització industrial. Els últims dos cursos del grau es desenvolupen les assignatures específiques del títol. Els estudis de Grau finalitzaran després de la realització del Treball Fi de Grau que consistirà en un projecte de naturalesa professional en què s'integraran les competències adquirides en al llarg de tots els anys d'ensenyança universitària.
Les assignatures optatives es troben en matèria "Optativitat del Centre" que s'inclou en el mòdul "Competències transversals i professionals". Aquest mòdul es pot realitar bé cursant assignatures optatives o bé mitjançant el reconeixement d'una sèrie d'activitats com són: les pràctiques externes i internes, idiomes, estudis propis i cursos a la universitat, experiència laboral professional, l'assistència a jornades i congressos de la Universitat, etc. La informació completa sobre aquests reconeixements es troba a l'enllaç següent: http://estudios.umh.es/reconocimiento-creditos/grados/
Assignatures
Competències
Competències Generals
- Capacitat per a la redacció, signatura i desenvolupament de projectes en l'àmbit de l'Enginyeria Electrònica Industrial que tinguen per objecte la construcció, reforma, reparació, conservació, demolició, fabricació, instal·lació, muntatge o explotació de: estructures, equips mecànics, instal·lacions energètiques, instal·lacions elèctriques i electròniques, instal·lacions i plantes industrials i processos de fabricació i automatització.
- Capacitat per a la direcció, de les activitats objecte dels projectes d'enginyeria descrits en l'epígraf anterior.
- Coneixement en matèries bàsiques i tecnològiques, que capacite per a l'aprenentatge de nous mètodes i teories, i dote de versatilitat per a adaptar-se a noves situacions.
- Capacitat de resoldre problemes amb iniciativa, presa de decisions, creativitat, raonament crític i de comunicar i transmetre coneixements, habilitats i destreses en el camp de l'Enginyeria Electrònica Industrial.
- Coneixements per a la realització de mesuraments, càlculs, valoracions, taxacions, peritatges, estudis, informes, plans de tasques i altres treballs anàlegs.
- Capacitat per al maneig d'especificacions, reglaments i normes d'obligat compliment.
- Capacitat d'analitzar i valorar l'impacte social i mediambiental de les solucions tècniques.
- Capacitat per a aplicar els principis i mètodes de la qualitat.
- Capacitat d'organització i planificació en l'àmbit de l'empresa, i altres institucions i organitzacions.
- Capacitat de treballar en un entorn multilingüe i multidisciplinari
- Coneixement, comprensió i capacitat per a aplicar la legislació necessària en l'exercici de la professió d'Enginyer Tècnic Industrial.
Competències Específiques
- Capacitat per a la resolució dels problemes matemàtics que puguen plantejar-se en l'enginyeria. Aptitud per a aplicar els coneixements sobre: àlgebra lineal, geometria, geometria diferencial, càlcul diferencial i integral, equacions diferencials i en derivades parcials, mètodes numèrics, algorítmica numèrica, i estadística i optimització.
- Comprensió i domini dels conceptes bàsics sobre les lleis generals de la mecànica, termodinàmica, camps i ones i electromagnetisme i la seua aplicació per a la resolució de problemes propis de l'enginyeria.
- Coneixements bàsics sobre l'ús i programació dels ordinadors, sistemes operatius, bases de dades i programes informàtics amb aplicació en enginyeria.
- Capacitat per a comprendre i aplicar els principis de coneixements bàsics de la química general, química orgànica i inorgànica i les seues aplicacions en l'enginyeria.
- Capacitat de visió espacial i coneixement de les tècniques de representació gràfica, tant per mètodes tradicionals de geometria mètrica i geometria descriptiva, com mitjançant les aplicacions de disseny assistit per ordinador.
- Coneixement adequat del concepte d'empresa, marc institucional i jurídic de l'empresa. Organització i gestió d'empreses.
- Coneixements de termodinàmica aplicada i transmissió de calor. Principis bàsics i la seua aplicació a la resolució de problemes d'enginyeria.
- Coneixements dels principis bàsics de la mecànica de fluids i la seua aplicació a la resolució de problemes en el camp de l'enginyeria. Càlcul de canonades, canals i sistemes de fluids.
- Coneixements dels fonaments de ciència, tecnologia i química de materials. Comprendre la relació entre la microestructura, la síntesi o processament i les propietats dels materials.
- Coneixement i utilització dels principis de teoria de circuits i màquines elèctriques.
- Coneixements dels fonaments de l'electrònica.
- Coneixements sobre els fonaments d'automatismes i mètodes de control.
- Coneixement dels principis de teoria de màquines i mecanismes.
- Coneixement i utilització dels principis de la resistència de materials.
- Coneixements bàsics dels sistemes de producció i fabricació.
- Coneixements bàsics i aplicació de tecnologies mediambientals i sostenibilitat.
- Coneixements aplicats d'organització d'empreses.
- Coneixements i capacitats per a organitzar i gestionar projectes. Conèixer l'estructura organitzativa i les funcions d'una oficina de projectes.
- Coneixement aplicat d'electrotècnia
- Coneixement dels fonaments i aplicacions de l'electrònica analògica.
- Coneixement dels fonaments i aplicacions de l'electrònica digital i microprocessadors.
- Coneixement aplicat d'electrònica de potència.
- Coneixement aplicat d'instrumentació electrònica.
- Capacitat per a dissenyar sistemes electrònics analògics, digitals i de potència.
- Coneixement i capacitat per al modelatge i simulació de sistemes.
- Coneixements de regulació automàtica i tècniques de control i la seua aplicació a l'automatització industrial.
- Coneixements de principis i aplicacions dels sistemes robotitzats.
- Coneixement aplicat d'informàtica industrial i comunicacions.
- Capacitat per a dissenyar sistemes de control i automatització industrial.
- Capacitat de realitzar individualment i presentar i defensar davant un tribunal universitari, un projecte en l'àmbit de les tecnologies específiques de l'enginyeria electrònica industrial de naturalesa professional en el qual se sintetitzen i integren les competències adquirides en els ensenyaments.
Accés i admissió
Accés
Accés: http://estudios.umh.es/acceso/grados/preinscripcion-universitaria/
Admissió
La informació sobre admissió als títols de grau la pots consultar a la següent pàgina web: http://estudios.umh.es/acceso/grados/